panathinaikinm.gr
Δελτια Τυπου

ΔΤ.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ: ″ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ″

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου στην ημερίδα  με θέμα:  ″Ισότητα των Φύλων και Ανάπτυξη σε Τοπικό Επίπεδο″,  η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου  ″Εξειδίκευση του πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων ανά φορέα πολιτικής, καθώς και πιλοτική ανάπτυξη και εφαρμογή Περιφερειακών και Τοπικών Προγραμμάτων Ισότητας των Φύλων στην περιφέρεια και δήμους της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής».

Η κα Κούβελα ανέφερε αρχικά ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, η πολύπλευρη  επίθεση της κρίσης και των μνημονίων στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, οδηγώντας έτσι ένα τεράστιο αριθμό νέων κυρίως γυναικών στην ανεργία.

Επισήμανε πως η ανατροπή της παραπάνω πορείας συνδέεται ευθέως με τη χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει την ενίσχυση της παρούσας νομοθεσίας, τη διάχυση της τεχνογνωσίας γύρω από το σχεδιασμό πολιτικών προώθησης της Ισότητας των Φύλων και την ένταξη της οπτικής της Ισότητας των Φύλων στις Δημόσιες Πολιτικές.

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόνισε η Γενική Γραμματέας, καθώς το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης μπορεί να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να γίνει αντιληπτή η έννοια του φύλου στη θεώρηση της δημοκρατίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως «εξουσία εγγύτερη στον πολίτη» και άρα πιο προσβάσιμη στην τοπική κοινωνία, αποτελεί βασικό φορέα άσκησης πολιτικής και προνομιακό πεδίο για την προώθηση της έμφυλης ισότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) θα συμβάλει στη συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) σε κάθε περιφέρεια. Σε επίπεδο Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, προωθείται η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο της οποίας κάθε δήμος καλείται να συγκροτήσει Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ).

Τέλος, η κα Κούβελα αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και στη δέσμευση για την αναμόρφωση και την επικαιροποίησή του σε τομείς άμεσης προτεραιότητας όπως είναι η εργασία, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ανεργία, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τα  δικαιώματα υγείας, η εκπαίδευση, καθώς και ο τομέας αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

 

 

Γυναίκα ή παγωμένη μπίρα;


Η τηλεόραση είναι το ανοχύρωτο παράθυρο που επιτρέπει στη διαφήμιση να μπει στο σπίτι μας επηρεάζοντας τον τρόπο που τρώμε, πίνουμε, κάνουμε μπάνιο, σχετιζόμαστε με τους/τις συζύγους και τα παιδιά μας.

Μας προτείνει «δόκιμους» τρόπους να ντυνόμαστε, να εργαζόμαστε, αλλά και να απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διαφήμιση, γίνεται αντικείμενο συζήτησης με φίλους, συνεργάτες και συγγενείς, επηρεάζοντας καθοριστικά την ταυτότητά μας.
Περισσότερα...
 

Η σεξουαλική βία σε έναν ακήρυχτο «πόλεμο»Ο πόλεμος είναι θέμα δύσκολο, δυσάρεστο, ακόμη και απωθητικό για τη ραφιναρισμένη αισθητική των αστικών κοινωνιών της ειρήνης και της ευημερίας. Αν τελικά ο πολίτης της ευμάρειας «στριμωχτεί» από τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό και σκύψει επάνω από αυτό το σκοτεινό «κουτί της Πανδώρας», θα διαπιστώσει ότι μέσα του βρίσκουν καταφύγιο άγνοια και παραδοχές όχι μόνον λανθασμένες αλλά και επικίνδυνες.

Στις ένοπλες συγκρούσεις υπάρχουν απώλειες που εξακολουθούμε να θεωρούμε «φυσικές» ή και «αναπόφευκτες» σε αυτή την ακραία αντικοινωνική κατάσταση. Μία από αυτές είναι η σεξουαλική βία απέναντι στον άμαχο πληθυσμό, κατά κύριο λόγο σε γυναίκες και κορίτσια. Θεωρείται μάλιστα τόσο «αυτονόητο» επακόλουθο της σύγκρουσης που πιθανότατα αποδίδεται σε κάποιο αόριστο, άγραφο κώδικα του πολέμου που ακολουθεί την ανθρωπότητα εξ υπαρχής κόσμου.
Περισσότερα...
 

«Δύναμη δεν σημαίνει και ασφάλεια»

Βία στη δουλειά;

Η αλήθεια δεν είναι πάντα προφανής. Συχνά, όταν σκεφτόμαστε ή μιλάμε για τις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, μιλάμε για «θύματα».
Περισσότερα...
 

Οι γυναίκες αναθερμαίνουν τη «μηχανή» της ανάπτυξης

Με αργά αλλά αποφασιστικά βήματα, οι γυναίκες διεκδικούν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο χώρο της οικονομίας, διεκδικώντας υψηλές θέσεις στην επιχειρηματική ιεραρχία και στα κέντρα των αποφάσεων.
Οι γυναίκες αναθερμαίνουν τη «μηχανή» της ανάπτυξης
Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 11

Μουσειο Μαραθωνιου Δρομου

Διαφήμιση
Είστε εδώ:

Στοιχεια Επικοινωνιας

Γραμμή SOS και πληροφοριών
6940706767

Ψυχολογική υποστήριξη 6940706767
psychology@panathinaikinm.gr

Νομική υποστήριξη
legalaid@panathinaikinm.gr

Διοικητικό συμβούλιο 2294094646
info@panathinaikinm.gr