panathinaikinm.gr
«Όχι» στη σεξιστική ρητορική μίσους εναντίον των γυναικών


«Όχι» στη σεξιστική ρητορική μίσους εναντίον των γυναικών


#NoHateSpeech # InternationalWomensDay #IDW #IWD2016


Η Ημέρα της γυναίκας, φέτος, έχει μία ξεχωριστή σημασία για την Ευρώπη, καθώς είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την αντιμετώπιση της Σεξιστικής Ρητορικής Μίσους. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, η υποστήριξη των θυμάτων της σεξιστικής ρητορικής μίσους και η εκπαίδευση των νέων.

Η ρητορική μίσους είναι κάθε έκφραση που διαδίδει, προτρέπει, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών. 
Το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει στις μέρες μας μεγαλύτερη έκταση, με τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,  που ευνοούν την ανωνυμία πίσω από συμπεριφορές ρητορικής μίσους. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο σεξισμός αυτού του είδους δεν έχει αναδειχθεί όσο πρέπει, με αποτέλεσμα το ευρύ κοινό - ιδιαίτερα οι νέοι - να μη γνωρίζουν τη σοβαρότητα και τις προεκτάσεις του ζητήματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λεκτική βία κατά των γυναικών καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε ρητορικές μίσους στο διαδίκτυο, μετά τις επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφυλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα), και τις ρατσιστικές επιθέσεις. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο λεκτικός σεξισμός κοινωνικά επικροτείται ακόμα σε μεγάλο βαθμό και γίνεται αποδεκτός. Οι γυναίκες ήταν διαχρονικά, και δυστυχώς συνεχίζουν να είναι, τα «εύκολα θύματα».

Τελικά, σε τι διαφέρει η σεξιστική ρητορική μίσους, από την καθύβριση, τη συκοφαντική δυσφήμιση ή, ακόμα, και τη σωματική βία;
Κάθε αναφορά στις γυναίκες, ως υποδεέστερα όντα ή άτομα με μειωμένη αντίληψη, δεν αποτελεί ευθεία επίθεση; Άλλωστε, η σεξιστική ρητορική μίσους είναι σαφώς μια μορφή κοινωνικής διαπόμπευσης, αφού μέσω αυτής μεταφέρεται - και μάλιστα με πρωτοφανή ευκολία και ανοχή - το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν είναι άξιες και ικανές να διεκδικήσουν δικαιώματα ίσα με εκείνα των ανδρών. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, συχνά, αυτές οι αναφορές μίσους, προέρχονται από γυναίκες.
Ο λεκτικός σεξισμός αποτελεί μια παραδοσιακή μορφή ευθείας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράγοντα αύξησης της βίας κατά των γυναικών. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, όταν περιθωριοποιηθεί από την ίδια την κοινωνία, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Και τούτο διότι, οι ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται σε πεπαλαιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και στην έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας σχετικά με το ρόλο της γυναίκας εν γένει.

Πολλά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την πάταξη των κάθε είδους διακρίσεων. Εντούτοις, η βία κατά των γυναικών και η ευκολία, με την οποία κανείς επιτίθεται σε αυτές, δεν έχει εκλείψει, αντίθετα, έχει εξελιχθεί και έχει πάρει μορφές πιο διεισδυτικές στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας λογαριασμός στο twitter, με το ψευδώνυμο "The Funny Sexist", ο οποίος αναρτά σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες, υπό τη μορφή αστεϊσμών.

Και ενώ πριν από λίγο καιρό ο ως άνω χρήστης θα δρούσε όχι απλά ανενόχλητος, αλλά υποστηριζόμενος από περίπου 230.000 followers, σήμερα ο λογαριασμός του έχει ήδη καταγγελθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Hate Speech Watch», που δίνει σε όλες τις γυναίκες ένα βήμα να ακουστούν, να μιλήσουν, να καταδικάσουν τις επιθέσεις σε βάρος τους. Η καταγγελία, λοιπόν, και μέσω αυτής, η περιθωριοποίηση τέτοιου είδους συμπεριφορών, είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της σεξιστικής ρητορικής μίσους.
Και αυτό, ακριβώς, είναι το στοίχημα. Να φθάσουμε σε εκείνη την ημέρα, που καμία γυναίκα δεν θα έχει κάποιο περιστατικό σεξιστικής ρητορικής μίσους να καταγγείλει, γιατί απλά, το φαινόμενο θα έχει εξαλειφθεί. Εκείνη η ημέρα, θα είναι μια πραγματική ημέρα γιορτής για τη γυναίκα!

*To κείμενο δημοσιεύθηκε ως άρθρο μου στην Huffington Post Greece στις 8 Μαρτίου 2016 Ι Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
http://www.huffingtonpost.gr/eliza-vozenberg/-_4488_b_9400162.html?utm_hp_ref=greece

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP

Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ) για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μέλος των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ),  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών  Υποθέσεων (LIBE),  Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ Τουρκίας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

alt
 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣΈφη Γεωργιάδου - Βουρλιώτου
Νομικός , αν. Μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Μαραθώνα


Η 8η Μαρτίου Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι ένα συμβολικό γεγονός , μια ετήσια ευκαιρία να αξιολογηθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο των γυναικών σε όλο τον κόσμο .
Είναι ημέρα μνήμης της μεγάλης απεργίας της 8ης Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη γυναικών, που εργάζονταν σε βιοτεχνία ρούχων , που διαλύθηκε με βία και αμαυρώθηκε με αίμα.
Είναι ημέρα μνήμης ενός σκληρού αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και σεβασμό στην εργαζόμενη γυναίκα, τους καρπούς του οποίου γεύεται σήμερα η γυναίκα, συνεχίζοντας όμως να διεκδικεί, όπως απαιτεί η κοινωνία του 21ου αιώνα , τα εργασιακά της δικαιώματα .
Οι γυναίκες είναι οι στυλοβάτες όχι μόνον της οικογένειας , αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν οι συνεισφορές της γυναίκας στην πολιτική , οικονομική και κοινωνική πρόοδο σε όλο τον κόσμο να γίνουν σεβαστές και φυσικά να αναγνωριστούν .
Είναι προφανές ότι οι νόμοι δεν φέρνουν την ισότητα και ισοτιμία ούτε ανάμεσα στα φύλα ούτε γενικά μεταξύ των ανθρώπων . Τόσο η ισότητα όσο και η ισοτιμία αποκτώνται με τον αυτοσεβαβασμό και τον σεβασμό στο άλλο φύλο , αξίες που η γυναίκα -μάνα και μόνον μπορεί να μεταλαμπαδεύσει με την ορθή διαπαιδαγώγηση του ατόμου.
Το κοινωνικό επίπεδο ενός λαού ανηψούται με τη δημιουργία προσωπικοτήτων , που είναι ανεξάρτητοι , έχουν ευρύτητα πνεύματος , σεβασμό και εκτίμηση στον συνάνθρωπο  .
Τόσο η μόρφωση όσο και η εκπαίδευση αποδείχθηκαν τα κύρια όπλα της γυναίκας για την πορεία της , την εξίσωση με το άλλο φύλο και την βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.
Το σημαντικότερο βήμα για να σημειωθεί πρόοδος είναι η εκπαίδευση και δη
των κοριτσιών .Και τούτο, γιατί βάσει στατιστικών στοιχείων, πάνω από 50 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως δεν έχουν πάει σχολείο.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν τον αγώνα και την προσπάθεια μέχρις ότου κάθε γυναίκα σε όλο τον κόσμο να πάρει στην κοινωνία τη θέση που της αρμόζει και της αναλογεί.
Γιατί εμείς οι γυναίκες ξέρουμε τι σημαίνει αγάπη , τρυφερότητα ,στοργή , θαλπωρή,στήριξη στην οικογένεια , αξίες που επεκτείνονται και στη κοινωνία που ζούμε.
λοιπόν .
alt
 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COCO CHANEL

alt
 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Έφη Γεωργιάδου-Βουρλιώτου ,Νομικός  Μελος  του ΔΣ της  ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ  ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η 8η Μαρτίου καθιερωμένη το 1977 από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας ,είναι ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος. Είναι ημέρα τιμής των κατακτήσεων των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της ζωής , στο εργασιακό, οικογενειακό ,πνευματικό ,πολιτικό και γενικά στον κοινωνικό στίβο .
Περισσότερα...
 

Έρευνα για τα χαρακτηριστικά των γυναικών θυμάτων...


Έρευνα για τα χαρακτηριστικά των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας

Από την έρευνα της κ. Τζαμαλούκα, ερευνήτρια, Δρ. Κοινωνική Ψυχολόγος, συνεργάτης του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, και των κ. Γ.Γαλάτη και Γ. Κοσματοπούλου, κοινωνικοί λειτουργοί των ΤΕΙ – Κρήτης σας μεταφέρω αποσπάσματα.
Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 2

Επισκεπτες online

Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μουσειο Μαραθωνιου Δρομου

Διαφήμιση

Νεα

Εκδηλωσεις

<<  Σεπτέμβριος 2017  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Εισοδος Χρηστη

Newsletter

Ενημερωθείτε άμεσα για διάφορα θέματα με την εγγραφή σας στο Newsletter μας.
Είστε εδώ: Αρχική ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΑΡΘΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Στοιχεια Επικοινωνιας

Γραμμή SOS και πληροφοριών
6940706767

Ψυχολογική υποστήριξη 6940706767
psychology@panathinaikinm.gr

Νομική υποστήριξη
legalaid@panathinaikinm.gr

Διοικητικό συμβούλιο 2294094646
info@panathinaikinm.gr