panathinaikinm.gr
Νομικη Υποστηριξη

Ενδοοικογεναικη βια

ΟΡΙΣΜΟΙ

1/./  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3500/2006
Η βία μέσα στην οικογένεια προσδιορίζεται πλέον ως ο οικονομικός έλεγχος και η σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση μεταξύ ενηλίκων η εφήβων εναντίον των τωρινών η προηγουμένων συζύγων η συντρόφων ,ο εξαναγκασμός και η παραμέληση,  ανεξάρτητα από το αν η χρήση της βίας είναι επαναλαμβανόμενη η συμβαίνει μόνον μία φορά

2/./ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η βία κατά των γυναικών  αποτελεί βασικό κοινωνικό μηχανισμό υποταγής των γυναικών , είναι το αποτέλεσμα της ιστορικά άνισης κατανομής της εξουσίας μεταξύ των φύλων ,  της καθυπόταξης και του αποκλεισμού του θηλυκού γένους των ανθρώπων από τις επιστήμες , τις τέχνες ,την εκπαίδευση ,την λογοτεχνία από την οικονομική, κοινωνική ,θρησκευτική και πολιτική εξουσία.

ΕΝΝΟΙΑ- ΜΟΡΦΕΣ -ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   

Α./. ΕΝΝΟΙΑ :
η βία κατά των γυναικών θεωρείται  μορφή διάκρισης  λόγω φύλου
Και συνιστά :
α. Παραβίαση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών
β. ΄Ανιση μεταχείριση σε βάρος τους
Περισσότερα...
 

Νόμος κατά ενδοοικογενειακής βίας

Βία κατά των γυναικών
Είναι κάθε πράξη ή απειλή πράξης βίας που συνδέεται με το φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές βλάβες ή σε ταλαιπωρία της γυναίκας. Θύματα βίας γίνονται γυναίκες διαφόρων ηλικιών, φυλών, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Η ανοχή στην άσκηση βίας ή την απειλή βίας πλήττει το βιοτικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.
[4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Γυναίκα, Πεκίνο, 1995]
Θέμα : Eνδοοικογενειακή βία
«Ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις»
Περισσότερα...
 

Νομικη Υποστηριξη

Ν.3500/2006 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, η Βουλή ψήφισε τον Νόμο 3500/2006, σύμφωνα με τον οποίο, ενδοοικογενειακή βία είναι η τέλεση αξιόποινων πράξεων εντός των πλαισίων της οικογένειας, πράξεων όπως η θανάτωση προσώπου, σωματικές βλάβες, απειλή βίας, βιασμός, ασέλγεια, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, πρόκληση τρόμου ή ανησυχίας.
Ο νόμος προβλέπει τιμώρηση των πράξεων αυτών με ποινές, μεταξύ των οποίων η φυλάκιση ή η κάθειρξη. Ποινές προβλέπονται και για όσους παρακωλύουν την διαδικασία απονομής δικαιοσύνης σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.
Ο νόμος απαγορεύει ρητά την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια. Η βία στην οικογένεια αποτελεί τεκμήριο κλονισμού του γάμου και ο αποδέκτης της βίαιης συμπεριφοράς μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαζυγίου.
Θύμα της ενδοοικογενειακής βίας θεωρείται κάθε μέλος της οικογένειας, οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου. Ιδίως σε ό,τι αφορά την άσκηση βίας σε ανήλικο από τους γονείς ως μέσο σωφρονισμού και διαπαιδαγώγησης, ύστερα από αίτηση του άλλου γονέα, συγγενών του ανηλίκου, του εισαγγελέα ή αυτεπάγγελτα μπορούν να ληφθούν μέτρα, όπως αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον γονιό που βιαιοπραγεί ή η ανάθεσή της σε τρίτον ή ο διορισμός επιτρόπου.
Στις περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων που χαρακτηρίζονται ως πλημμελήματα, υπάρχει δυνατότητα έναρξης της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο της οποίας, ο θύτης σωρευτικά: α)με σύνταξη σχετικής έκθεσης κατ’ άρθρο 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπόσχεται να μην τελέσει ξανά στο μέλλον πράξεις ενδοοικογενειακής βίας β)παρακολουθεί ειδικό συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα γ)υπόσχεται να άρει τις συνέπειες των πράξεών του και να καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα.
Στο πλαίσιο της ποινικής διαμεσολάβησης ο εισαγγελέας, μπορεί, εφόσον το θύμα το ζητήσει, να διατάξει την άμεση αποβολή του δράστη από την οικογενειακή εστία.
Ο νόμος με την ποινική διαμεσολάβηση, παρέχει στην οικογένεια που αντιμετωπίζει ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, την δυνατότητα να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις περιπτώσεις που ο δράστης είναι ανήλικος.
Ας σημειωθεί, ότι προσφέρεται η δυνατότητα να απαγορευθεί στο δράστη να προσεγγίζει το θύμα, την κατοικία, την εργασία, το σχολείο, την κατοικία στενών συγγενών του θύματος.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πληθώρα διατάξεων του Αστικού, Ποινικού, Οικογενειακού και Εργατικού Δικαίου που εξασφαλίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο νομοθέτης δεν είναι απλός θεατής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

-Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρώτη αιτία θανάτου ή αναπηρίας αποτελεί η ενδοοικογενειακή βία για τις Ευρωπαίες γυναίκες, ηλικίας 16-44 ετών.
- Μόνο 1 στις 5 γυναίκες γνωρίζει ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης.
-Πολύ μικρό ποσοστό θυμάτων προβαίνει σε καταγγελία και αυτό λόγω άγνοιας των δικαιωμάτων του καθώς και της λανθασμένης αντίληψης ότι δεν μπορεί να βοηθηθεί. Ο νόμος μπορεί να βοηθήσει και η προσφορά βοήθειας στα θύματα είναι υποχρέωση κάθε αρχής.
-Σε περίπτωση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, πρέπει:
α) να κληθεί η άμεση δράση
β) εάν το θύμα έχει τραυματιστεί, να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να λάβει σχετική ιατρική γνωμάτευση
γ) εάν το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει εξέταση από ιατροδικαστή (οι ιατρικές γνωματεύσεις και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα αποτελέσουν μέρος της δικογραφίας και είναι σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στη διαδικασία της απόδειξης).
δ) να καταθέσει μήνυση στο αστυνομικό τμήμα ή να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να γίνει έναρξη της νόμιμης διαδικασίας.

 

Μουσειο Μαραθωνιου Δρομου

Διαφήμιση
Είστε εδώ:

Στοιχεια Επικοινωνιας

Γραμμή SOS και πληροφοριών
6940706767

Ψυχολογική υποστήριξη 6940706767
psychology@panathinaikinm.gr

Νομική υποστήριξη
legalaid@panathinaikinm.gr

Διοικητικό συμβούλιο 2294094646
info@panathinaikinm.gr