Το γραφείο μας στα πλαίσια της συνεργασίας με την οργάνωση σας τη χρονική περίοδο 01-01-2016 έως 31-12-2016 εμφάνισε το κάτωθι έργο:
Επικοινώνησαν μαζί μας εκατόν σαράντα έξι (146) γυναίκες όλων των ηλικιών, από την Αττική κυρίως, για το λόγο ότι αντιμετώπιζαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας όπως και ερωτήματα σχετικά με το Ελληνικό Οικογενειακό Δίκαιο.
Συγκεκριμένα:
Ι) 66 γυναίκες στα πλαίσια του γάμου υφίσταντο σωματική και ψυχική κακοποίηση ήπιας έως και βαριάς μορφής. Κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα τους ιδίως στο πλαίσιο του Ν. 3500/2006 (Νόμος Ενδοοικογενειακής Βίας). Για δύο (2) εξ αυτών, κατόπιν εντολής τους, προσφύγαμε στα Δικαστήρια και επιτύχαμε Δικαστική προστασία τους δια αποφάσεως ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα έγινε δεκτό αίτημα μας περί απαγόρευσης προσέγγισης της αιτούσας (θύματος) από τον σύντροφο/σύζυγό της (Θύτη) και επιδικάστηκε και διατροφή για το ανήλικο τέκνο.
ΙΙ) 24 γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μας αναφέροντας περιστατικά ήπιας κακοποίησης κυρίως λεκτικής και ψυχολογικής σε συνδυασμό με συζυγική αποξένωση οπότε και ενημερώθηκαν σχετικά με τα δικαιώματα τους. Στις περιπτώσεις αυτές η συμβουλευτική επεκτάθηκε και στα ζητήματα διαζυγίου-επιμέλειας-επικοινωνίας και διατροφής τέκνων. Μόλις τρείς (3) από αυτές προχώρησαν με την συνδρομή του γραφείου μας σε δικαστική διευθέτηση των ζητημάτων που ανέκυψαν.
ΙΙΙ) 40 γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μας αναφέροντας περιστατικά άρνησης καταβολής διατροφής παρότι είχε ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση μέσω προηγούμενου συναδέλφου και ενημερώθηκαν σχετικά με τις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου. Στα πλαίσια συνήθως της μη καταβολής διατροφής η ενδοοικογενειακή βια συνυπήρχε.
ΙV) 2 γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μας αναφέροντας περιστατικά που αφορούσαν τη δικαστική αναγνώριση τέκνων ή την άρνηση αναγνώρισης -τέστ πατρότητας (DNA)- Μια εξ αυτών έχει ζητήσει να την συνδράμομε δικαστικά αλλά δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας έκτοτε.
V) 2 γυναίκες με την συνδρομή του γραφείου μας προέβησαν επιτυχώς σε συναινετική διευθέτηση του διαζυγίου και των λοιπών θεμάτων τους.(διατροφή/ επιμέλεια/ επικοινωνία).
VI) 12 γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μας αναφέροντας περιστατικά κακοποίησης-παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Καμία δεν προχώρησε δικαστικά εξ όσων γνωρίζουμε.
Γενικά Σχόλια: Στην συντριπτική πλειοψηφία οι γυναίκες που απευθύνονται στην οργάνωση είναι εγκλωβισμένες λόγω οικονομικής δυσπραγίας αλλά και τελούν σε καθεστώς φόβου εν γένει. Στις περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενες επιθυμούν να προσφύγουν στην δικαστική προστασία αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τα ελάχιστα δικαστικά έξοδα αφού λάβουν δωρεάν συμβουλευτική για τα δικαιώματα τους παραπέμπονται στο καθεστώς της Νομικής βοήθειας του Κράτους.
Αθήνα 28-02-2017
Στη διάθεση σας,
Δημήτρης Β.Δουλιώτης
Δικηγόρος Αθηνών
Δημοκρίτου αρ.32
Κολωνάκι