Γραμμή S.O.S. και λοιπών πληροφοριών: 6940706767 (Άμεση απάντηση)

Ιστορία Παραρτήματος

Η Ίδρυση του Παραρτήματος Μαραθώνα έγινε την 25η Ιουνίου 2002 . Τα επίσημα εγκαίνια στις 14/12/2002 στο κέντρο Κλακέτα στον Μαραθώνα. Την επόμενη ημέρα σφραγίσαμε και ενημερώσαμε τα βιβλία μας στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Το Πρακτικό και το βιβλίο του Ταμείου και κάναμε και την σφραγίδα μας .Τον ίδιο μήνα το ΔΣ και η Πρόεδρος Εμμανουέλλα Μομφερρατου Σολ παρουσιάσθηκαν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια στην Νεα Μακρη , στον Ν. Βουτζα στον Μαραθωνα , στην Ραφήνα αλλά και στον Διόνυσο.
Το Παράρτημα Μαραθώνα με 500 μέλη, γυναίκες που διαμένουν στη Νέα Μάκρη και στην ευρύτερη περιοχή, διανύει τον 8ο χρόνο λειτουργίας του με κοινωνική προσφορά και δραστηριότητες που εναρμονίζονται με τους λόγους ύπαρξης της Οργάνωσης. Έτσι από τον Ιούνιο του 2002 δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, διοργανώνοντας ομιλίες κοινωνικού προβληματισμού, πολιτιστικές, επετειακές, ημερίδες που απευθύνονται όχι μόνο στα μέλη του αλλά και σε μαθητές, γονείς, εργαζόμενους της περιοχής γεγονός που αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση του κόσμου σε αυτές.
Πολλές απογευματινές συναντήσεις των μελών του Παραρτήματος αλλά και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας συνδυάζονται με πολιτιστικές εκδηλώσεις: ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και μεταλλοχαρακτικής, συναυλίες σοβαρής μουσικής, παρουσιάσεις βιβλίων ενώ άλλες έχουν καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του Παραρτήματος και το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία ώστε να γνωστοποιείται ο σκοπός ύπαρξης και το έργο της Παναθηναϊκής.
Εδώ και τέσσερα χρόνια περισσότερες από 100 γυναίκες ετησίως εκπαιδεύονται και ψυχαγωγούνται σε ενδιαφέροντες κύκλους μαθημάτων που στεγάζονται στο Μάτι Αττικής, από τον Ιανουάριο του 2007 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Aquamarina. Στον ίδιο αυτό χώρο από τον Φεβρουάριο του 2008, γονείς και εκπαιδευτικοί της περιοχής μας, παρακολουθούν το εβδομαδιαίο δίωρο μάθημα Συμβουλευτικής Γονέων και Εφήβων και το μάθημα Πληροφορικής τα οποία το Παράρτημα Νέας Μάκρης προσέφερε σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Ε του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 ξεκίνησε η νέα δράση του Παραρτήματος Νέας Μάκρης για την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας και της βίας εναντίον των γυναικών, μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Η δράση οργανώνεται σε συνεργασία με τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΜΚΟ για τη στήριξη της οικογένειας, τη Γ.Γ. Ισότητας Δύο Φύλων, το Νοσοκομείο ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ και τον ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες ΦΟΙΒΗ. Η δράση υποστηρίζεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Παραρτήματος σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς (Γραμμή S.O.S της Γ.Γ.Ι, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας ΚΕΘΕΑ «Μέριμνα») ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.
Στην κοινωνική δράση περιλαμβάνεται η οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων της περιοχής που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο («Παμμακάριστος», «Λύρειο») αλλά και του Γηροκομείου Αθηνών, των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, σεισμόπληκτων ,πυρόπληκτων, καθώς και οικογενειών της περιοχής και μεμονωμένων ατόμων που μετά από εξακρίβωση χρήζουν οικονομικής υποστήριξης. Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν έτσι ενισχυθεί από το Ταμείο μέσα στα έξι χρόνια που λειτουργεί το Παράρτημα.
Ειδικότερα το 2008 έξι οικογένειες που διαμένουν στη Νέα Μάκρη με προβλήματα υγείας, ανικανότητα για εργασία που ζουν σε ένδεια ενισχύθηκαν με χρήματα και τρόφιμα τις ημέρες των εορτών των χριστουγέννων και του Πάσχα.
Σε κοινή προσπάθεια με το Κεντρικό και άλλα Παραρτήματα της Οργάνωσης συγκεντρώθηκαν χρήματα για το Γηροκομείο Αθηνών, τη Στέγη Απόρων και για πυρόπληκτα χωριά της Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
Σε τοπικό επίπεδο η παρουσία της Προέδρου του Παραρτήματος και του ΔΣ στα δρώμενα της περιοχής: ενημερώσεις του Δήμου Νέας Μάκρης για δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις ΔΕΠΑ, σχολείων, εορτασμούς, επετείους, σε Νομαρχιακά προγράμματα και ημερίδες, σε εκδηλώσεις και χορούς άλλων φορέων ή συλλόγων είναι αισθητή. Το Παράρτημα έχει ανταποκριθεί όποτε του έχει ζητηθεί και έχει συμπαρασταθεί όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά συνεισφέροντας όπου υπάρχει ανάγκη. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων που διοργανώνει το Παράρτημα αξίζςι να αναφερθεί αυτό του ψυχοεκπαιδευτικού κύκλου με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη στις καθημερινές δυσκολίες που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στον τομέα της οικογένειας, της εργασίας, των σχέσεων.Τα σεμινάρια αυτά γίνονται από ψυχολόγο και βοηθούν αποδεδειγμένα στην αντιμετώπιση καταστάσεων που μας απασχολούν και που τις περισσότερες φορές λόγω των ρυθμών μας, υποτιμούμε την επίδρασή τους στη ζωή μας και την υγεία μας.
Το Παράρτημα Νέας Μάκρης της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών έχει αναλάβει ιδιαίτερη δράση σχετικά με θέματα που αφορούν την οικογένεια. Έχει οργανώσει ημερίδες αφιερωμένες στον ρόλο της μητέρας αλλά και στον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια, έχει διοργανώσει επί τριετία σειρές μαθημάτων «σχολών γονέων» και ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια από ψυχολόγο.
Πιστό στο ρόλο του και την αποστολή του το Παράρτημα Νέας Μάκρης προτείνει στο πλαίσιο της κατηγορίας για την υποστήριξη της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των ΜΚΟ και της κατηγορίας των δράσεων υποστήριξης γυναικών, υποβάλλει τις ακόλουθες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας:
Μία συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης γυναικών και παιδιών στο εσωτερικό της οικογένειας, λειτουργία S.O.S τηλεφωνικής γραμμής για επικοινωνία – παροχή συμβουλών – καταγγελία περιστατικών βίας, με έμπρακτη συνδρομή και συμπαράσταση στα θύματα, με παροχή συμβουλών από ειδικό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Θα παρέχει τη δυνατότητα σε τυχόν θύματα που το χρειάζονται να κάνουν ιατρικές εξετάσεις στο Κωνσταντοπούλειο Νοσηλευτικό Ίδρυμα «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα της ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης – προς τούτο έχει υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ – καθώς και στον ξενώνα ΦΟΙΒΗ για κακοποιημένες γυναίκες.
Ως προς το προληπτικό και ενημερωτικό σκέλος, έχει σχεδιαστεί κύκλος σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών, πέντε τουλάχιστον – υπολογίζεται ένα ανά δίμηνο – από ειδικούς ομιλητές σε αίθουσα του ξενοδοχείου Aquamarina στo Μάτι Αττικής.
Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ως αποτελεσματικότερο μέσο για την πρόληψη φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Άς σημειωθεί ότι ο χώρος δράσης του Παραρτήματος Μαραθώνα είναι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Το 2010 το Παράρτημα Μαραθώνα αποκτά δική του ιστοσελίδα για την πληρέστερη υποστήριξη των δράσεων του και την επέκτασή του επικοινωνιακά. Ένα σημαντικό μέρος της ιστοσελίδας αφορά τη δράση στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας.